Dress code – black tie

Uviděli jste na pozvánce ke slavnostní příležitosti: black tie a přemýšlíte, co pro vás tento dress code znamená? Nenechte se tímto pojmem zastrašit. Jak zvolit správný oděv, obutí i doplňky a nezpůsobit si společenské opovržení? Inspirujte se v našem článku ze série o pravidlech způsobů oblékání.

Black tie je dress code večerních, z pravidla začínajících až po 18. hodině, a velice formálních událostí, jako jsou návštěvy opery, galavečerů, nebo značně slavnostních a ceremoniálních akcí.

Outfit pro gentlemana

Od mužů se očekává vstup na akci ve smokingu, což znamená, že pouze černý oblek rozhodně nestačí. Označení paradoxně také vyžaduje černého motýlka (nikoliv kravatu/vázanku, jak by se z překladu mohlo zdát), bílou košili a černé, nejlépe lakované boty. Vše samozřejmě na míru padnoucí, tudíž se také předpokládá absence pásku v kalhotách.

I když je akce pojata velice konzervativně, nezapomínejte, že jedinečnost se skrývá i v detailu. Zaměřte se tak na manžetové knoflíčky. V případě, že si plánujete vzít hodinky, které však nejsou při striktním pojetí black/white tie žádoucí, vyberte takové, jejichž čistota designu a materiálu elegantně souzní se zbytkem vašeho oděvu a nekřičí o pozornost. Pokud jdete s partnerkou, můžete doplnit kapsu kapesníčkem v barvě jejích šatů.

Dámský dress code

Ženy by měly zvolit slavnostní večerní a dlouhé róby v černé barvě, ale přijatelné bývají i jiné, zejména temně modré, fialové a vínové tóny. Nutností jsou boty s uzavřenou špičkou a punčochy. Střídmost, elegance a luxus by měli jít při výběru šatů (a jejich materiálů) a doplňků ruku v ruce, jako je třeba tato krásná kožená peněženka.

Dámské šperky a doplňky jsou v případě black tie pestřejší. Věnujte důkladnou pozornost výběru psaníčka do ruky, eventuálně rukavicím kryjícím lokty, či boa. Zvolený šperk by nejenže měl reflektovat danou událost, ale také ladit k vaší osobnosti, outfitu a účesu. Přemýšlejte tak, zda dáte prostor náhrdelníku, prstenu, náušnicím, či korunce do vlasů. Právě toto je nejlepší příležitost pro ukázání svých oblíbených diamantů, zlata či perel, které by jinde mohly působit příliš okázale.

White tie, Black tie: optional & creative

Striktnější a honosnější než black tie už jsou pouze white tie události, či také: ultra formal, se kterými si můžete setkat při výjimečných ceremoniálech, jako jsou například státnické události, udílení Nobelových a jiných významných cen, či plesy v operách.

Je možné se setkat i s označením dress kódu black tie: optional, který bývá nejvíce matoucí. Jeho cílem je snížit tlak na shánění smokingu, pokud jej dotyčný muž nemá, případně nemůže sehnat, a může tak jít v černém obleku, samozřejmě velice dobře padnoucím.

Oproti tomu black tie: creative označuje, že se pořád jedná o velice slavnostní a elegantní událost, která vyžaduje smoking, ale je zde popuštěna uzda kreativitě v oblasti barev, materiálů a vzorů. Můžete se s nimi setkat zejména v umělecké branži.

Přejít nahoru