Jaké jsou materiály skel u hodinek

Výběr hodinek je mnohdy náročná, i když příjemná disciplína. Jak zohlednit účel, pro který budou nejčastěji nošeny, design i veškeré funkce, a zároveň se vyznat ve všech materiálech? V tomto článku se podrobně podíváme na sklíčka hodinek. Protože škrábance či prasklina nepotěší nikoho.

Úvodem je třeba říct, že u luxusních hodinek se nesetkáte s nekvalitními materiály. Jen má každý jiné přednosti, hodí se pro jiný typ a design a výrobce si je toho velice dobře vědom. Podívejte se proto s námi na stručný přehled pro a proti.

Safírové sklíčko

Přestože se jim podrobně věnujeme v samostatném článku, do tohoto přehledu rozhodně patří na první místo. Skvělé optické vlastnosti, extrémní tvrdost a nepoškrabatelnost jiným, než stejně tvrdým nebo tvrdším materiálem, což je pouze: diamant. Nevýhodou je oproti níže uvedeným typům snad jen jejich finanční náročnost.

Minerální sklo + safírová vrstva, tzv. tvrzené sklo

Tento, dá se říct, mezistupeň, v sobě spojuje nižší finanční náročnost minerálního skla, které je však potaženo safírovou vrstvou zabraňující poškrábání (kromě zmíněného výše). Tato varianta má u hodinek různé obchodní názvy, případně se mohou používat k tvrzení či úpravám jiné materiály, než safír, ale vyjadřuje veskrze to samé. Skvělé vlastnosti za příjemnou cenu.

Minerální/křemíkové sklíčko

Křemíkové sklíčko se používá nejběžněji, neboť v poměru ceny a mechanického a optického výkonu je nepřekonatelné. I přes odolnost otěru se bohužel snáze poškrábe, nebo rovnou roztříští, pokud není potaženo jinou vrstvou. Někdy je to kompenzováno sférickým sklíčkem, což je jinými slovy sklíčko vypouklé dovnitř ciferníku, a tím pádem i více odolné rozbití a nárazu.

Akrylátové/plastové sklíčko

Dříve velice často používaný materiál, který se dá snadno poškrábat a časem zmatňuje. I dnes se využívá zejména pro svou pružnost, odolnost proti nárazům a finanční nenáročnost u dětských hodinek, kde navíc při roztříštění na větší neostré kusy nehrozí poranění. Na druhou stranu – pokud chcete s hodinkami do vesmíru, NASA zatím certifikuje pouze tento typ.

Antireflexní vrstva

Na přímém Slunci často dochází k odrazu světla, což znepříjemňuje čtení číslic, a proto je celá řada sklíček ještě potažena tzv. antireflexní vrstvou kovu, úpravou, která světlo pohltí. Nanáší se i na safírová sklíčka, obvykle zevnitř, aby se vrstva nepoškrábala a pohled na ciferník nebo do skeletizovaných hodinek byl vždy čistý a nerušený.

S výměnou sklíček, ale i servisem a pravidelnou údržbou svých luxusních hodinek se neváhejte obrátit na naši skvěle vybavenou hodinářskou dílnu, kde s vámi mistři svého řemesla prokonzultují vše potřebné a rádi poradí i s výběrem nového skvostu odpovídajícího přesně vašim potřebám.

Související články

Přejít nahoru